De cultuur van Marokko



Het Koninkrijk Marokko is de meest westelijke van de Noord-Afrikaanse landen die bekend staan als de Maghreb - de "Arabische West". Het heeft Atlantische en mediterrane kusten, een ruige bergen interieur en een geschiedenis van onafhankelijkheid niet gedeeld door zijn buren.




De rijke cultuur is een mix van Arabische, Berber, Europese en Afrikaanse invloeden.




Marokko werd een Frans protectoraat van 1912 tot 1956, toen Sultan Mohammed werd koning. Hij werd in 1961 opgevolgd door zijn zoon, Hassan II, die regeerde voor 38 jaar en speelde een prominente rol in de zoektocht naar vrede in het Midden-Oosten.




Hij onderdrukt ook meedogenloos binnenlandse oppositie. Een waarheidscommissie instellen voor het onderzoeken van schendingen van de mensenrechten tijdens zijn regeerperiode bevestigde bijna 10.000 gevallen, variërend van dood in gevangenschap tot gedwongen ballingschap.




Hassan de zoon en opvolger in 1999, Mohammed VI, is een voorzichtige globalist die sommige economische en sociale liberalisering heeft ingevoerd. In 2011 hij de Grondwet in reactie op "Arabische lente" protesten herzien, en een nieuwe regering in januari 2012 benoemd. Krachtige vakbonden wachtte tot mei te lanceren massale protesten tegen de autoriteiten falen aan de democratische en economische verwachtingen.




De status van de Westelijke Sahara nog steeds niet opgelost. Marokko gehecht de gebied in 1975 en een guerrillaoorlog met Algerijnse-backed pro-onafhankelijkheid krachten eindigde in 1991. Pogingen van de VN hebben verzuimd de politieke impasse te doorbreken.




Een geschil met Spanje in 2002 over de kleine Peterselie-eiland in het noorden, nieuw leven ingeblazen de kwestie van de soevereiniteit van Melilla en Ceuta. Deze kleine enclaves op de Middellandse-Zeekust zijn omringd door Marokko en zijn toegediend door Spanje voor eeuwen.




Marokko heeft de status van niet-NAVO-bondgenoot gekregen door Washington, die haar steun voor de ons-geleide oorlog tegen het terrorisme heeft geprezen. Na dodelijke zelfmoordaanslagen in Casablanca in 2003 gelanceerd Marokko een hardhandig optreden tegen verdachte islamitische militanten.



This post was made using the Auto Blogging Software from WebMagnates.org This line will not appear when posts are made after activating the software to full version.